estrellademar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Krentenbrood

    Toch even posten hoor, het is gewoon heel erg lekker (en makkelijk te maken, iedereen kan het):

    Krentenbrood van oma (gepost door Marjolein, beetje aangepast qua bereiding door mij)

    Ingrediënten

    • 500 gram bloem
    • 1 zakje gist of 30 gr verse gist
    • 50 gram suiker (alleen als je verse gist gebruikt)
    • 350 gram rozijnen/krenten
    • 31/2 dl warme melk
    • 1 tl zout
    • 1 ei
    • 25 gram gesmolten boter

    Materialen

    • bakblik, mengkom, mixer met deeghaken, natte theedoek, plastic zak

    Bereiden

    Rozijnen/krenten een paar uur laten wellen in warm water, goed uit laten lekken (paar uur ook). Bloem zeven, zout erdoor roeren en daarna de gist erdoor roeren (jawel, kan echt). Als je verse gist gebruikt, dan 50 gram suiker toevoegen, anders niet. Ei erdoor roeren. Verwarm de melk met de boter au bain marie en doe dit bij de bloem. Kneden tot een samenhagend deeg als dat lukt. Als de melk te warm is geworden lukt dat nl. niet. Roeren volstaat dan ook! Het is echt waar. Mjin ervaring is dat je deeg niet per definitie hoeft te kneden. Bovendien, er valt ook niets te kneden als de melk te warm is, dan plakt alles aan elkaar.
    Dan 1 – 1 1/2 uur laten rijzen (langer kan ook, geen punt) onder een natte doek met plastic zak eromheen.  Daarna de rozijnen/krenten erdoor roeren en het deeg overdoen in een groot bakblik. Dan nog eens 30 minuten laten rijzen onder natte theedoek met plastic zak eromheen (kan ook langer, geen punt). Oven voor verwarmen op 180-190 graden(hete lucht oven kan iets lager). Brood in ong. 45 minuten gaar bakken. En dan: smullen maar.

    Door de rozijnen/krenten is het brood zoet genoeg. Ik snap eigenlijk niet waarom paasbrood of kerstbrood in de suiker gedompeld wordt als het zo ook kan. Het enige is dat het wat sneller uitdroogt. Maar ook dan smaakt het nog prima. Try it!


    Reacties

    Commentaar
    Jouw naam/bijnaam
    Website url
    E-mail
    Je Punt profiel
    Hou mij op de hoogte
    Ik wil op de hoogte gehouden worden
    Dit is een verplicht veld
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl